onsdag 18. september 2013

Sightseeing i Rio

Idag har vi vært på sightseeing med private-guide Gisela. Hun hentet oss med egen bil i resepsjonen på hotellet kl 8. Første stopp var Sugarloaf, 395 m høy. For å komme opp til toppen, må man bruke kabelbane i to etapper. Banen ble bygget i 1912. Oppe på toppen fikk vi utsikt over Rio til alle kanter. Siden vi hadde en overskyet dag, var det litt tåke, men vi såg allikevel godt. Den gule vognen som var den aller første i bruk, står utstilt på toppen.


Neste stopp var Cristo Redentor, Kristus-statuen. Et av verdens 7 underverker. Vi var heldig med at tåka begynte å lette, og litt av sola kom fram. Corcovado er 704 m høy, og er toppen hvor statuen står. Så her er det ofte dårlig sikt, om ikke været er klart! Vi tok tog hele veien til toppen, en tur som tok 20 min. Selve statuen er 30 m høy, og tok 9år å bygge. Stod ferdig i 1931. Vi var heldige med tiden å være her, for det var svært lite folk. Høysesong var nov-april, og da kunne man stå opp til 4t i kø for å komme på toget. Under Pave-besøket hadde det vært helt villt mye mennesker, og Kristus-statuen var åpen hele døgnet!!


Så ble det en rundtur i bil rundt Downtown Rio, hvor vi fikk se historiske bygninger,opera, teater og museer. Hadde og en stopp utenfor fotball-stadion Maracana, som for Ronny dessverre ikke var åpen for besøkende lenger. Kjørte videre for å se på "Sambadromen" der karnevalet foregår. Tribunen tar 75 000 tilskuere, og over 70 ulike samba-skoler med opp mot 5000 medlemmer hver, konkurrere om å vinne. De 12 beste skolene bruker opp mot 300 mill i forberedelser, og de har kun 80 min hver til å vise showet sitt!! De dyreste billettene på tribunen kostet 3000R, som er 9000 kroner!!


Neste stopp var Catedral Metropolitana. Tanken bak var å bygge en ny katedral som skulle bygges raskt,plass til mange og koste lite. Den ser ut som en kaffekopp opp ned, er 100 m høy og har plass til 20 000 mennesker stående. Men ingen synes den er spesielt fin..


Turen gikk videre til "Selarons Trapp". En fattig kunstner fra Chile, som kom til Rio i 1990, og startet å utsmykke en gammel slitt betongtrapp for egen regning. Det er idag blitt 215 flisbelagte trinn, med fliser fra hele verden. Kunstneren døde for noen år siden, men var tidligere å finne hver dag i trappa til alle tider. Etter dette er stedet blitt en utrygg del, siden han passet på de som ville se trappen. Så vi måtte holde oss samlet med andre turister, og ikke gå til toppen.. Fant 2 fliser fra Norge, selv om vi ikke gikk så langt opp.


Siste stopp var "Sao Bento Klosteret" for å se på kloster-kirken. Klosteret har også egen privat gutteskole, som er den beste som finnes i Brasil. Kirken er Rio's flotteste barokk-kirke, bygget på 1600-tallet.


Skjønner nå hvorfor ingen kan snakke engelsk her også. Det er gratis skolegang i Brasil, men den er ekstremt dårlig, og ifølge guiden lærer de svært lite av alt! Skal man ha god skole som vi er kjent med, må man gå privat, men det er igjen svært få i Brasil som har penger til. Og for å komme på Høyskole måtte man bestå en prøve, og så og si ingen som har gått på vanlig skole klarer disse prøvene. "Tenk dere hvilket kaos det blir under Fotball-Vm og Ol, når ingen snakker engelsk" sa guiden. Det er ganske sprøtt!! De eneste vi har funnet som skjønner engelsk er enkelte på hotellet, noen restauranter og ett par vi har spurt på gata.. Av turister har jeg foreløpig bare hørt ett tysk og et italiensk par på hotellet, og to dansker på Kristus-statuen idag, og ett par engelskmenn på stranda. Og de gale japanerne i går da. Ellers går det bare i spansk og portugisisk.

Men det rare her er at Brasilianere her i Rio er sammensatt av alle mulige folkeslag, så det er umulig å se hvem som er Brasilske. De er både hvite,svarte og mørke. Guiden vår var født og oppvokst i Rio, og var hvitere enn oss og lys brunt hår. Så man ser ikke hvem som er turist, eller hvem som er innfødt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar