torsdag 19. september 2013

Opp i Favelaen !

Idag våknet vi til en grå og regnfull dag i Rio. Men det var heldigvis bare duskregn, så vi kunne fint gå ute uten paraply. Hadde booket et guidet tur med Andre til Favelaen (slumområder), etter tips fra nordmenn som bor her nede. I og rundt Rio er det 700 Favelaer, og man kan se dem opp over alle fjellsider i hele Rio. De fleste har bygget seg nedover helt inntil den "rike" bebyggelsen. Rett bak oss ligger den minste Favelaen "Vila Canoas", som huser 3000 innbyggere. Den største i Rio "Rochina" huser opp til 200 000 mennesker, og den ser vi i fjellsiden når vi kjører til Rock in Rio.

Guiden vår André er født og oppvokst i Favelaen vi besøkte. Det er en av de rikeste favelaene, der innbyggerne ca 90% var i arbeid. De hadde butikker og til og med bank, noe som var utenkelig for noen år siden. Favelaen var nå kontrollert av politiet, så det var såkalt "trygg" favela. Favelaene er vanligvis styrt av de kriminelle narkobaronene, og innbyggerne er styrt av disse. Nå stod det politi ved alle innganger, og de hadde egen politistasjon utenfor.

Myndighetene prøver å få fjernet favelaene, men de vokser enormt raskt, og det er alt for mange mennesker til at de klarer å få det bort. Derfor prøver de å overta kontrollen gjennom politiet, men de aller fleste var ikke under kontroll, og der var det farlig å bevege seg selv for André. Det var så å si ingen gjennomsnittlig Brasilianer som besøkte en Favela, for de mente det bare var kriminelle og folk man så ned på. Og man hadde problemer med å få selv de simpleste jobber, om man sa man bodde i en favela.

Vi fikk en guidet tur opp fjellet i favelaen, gjennom smug og trange gater, opp og ned tusenvis av trappetrinn. Forbi rotter,søppel,kyllinger,katter og hunder. Fikk se en fantastisk utsikt ut over Cocacobana og Ipanema. Hadde og en liten fjelltur ut i jungelen bak Favelaen, for å se på utsikten. Gikk på stier der narkobaronene gjemte seg for politiet tidligere, og fikk se hull de hadde brukt som skjulested for narkotikaen. Vi gikk rett opp fjellsiden, og har brukt muskler vi aldri før har brukt... Var helt gele i beina etterpå. Å bli gammel og dårlig til beins i en Favela, er jeg redd man har et problem. Dette var skikkelig trim!

De fattigste bodde på toppen, og de rikeste i bånn. Myndighetene hadde revet flere hus, og bygget leiligheter for de som fikk husene revet. Men ingen likte å bo i "vanlige" hus, så det var ikke populært. myndighetene hadde også gitt de en gammel casino-bygning, og her hadde de ulike program hvor voksne og barn kan delta i ballett,ulike typer sport, bibliotek, datamaskiner for barn og en barneskole. Dette var for å få befolkningen i favelaen til komme seg bort fra kriminalitet. Vi fikk komme inn å se på boksetreningen.

Avsluttet med en utrolig god lunsj på en restaurant i Favelaen, hvor vi hadde buffet med typisk brasiliansk mat. Maten blei veid, så vi betalte for vekta. ca 50 norske kroner for 3 personer og 2 liter cola!!

Turen tok nesten 4 timer, og det var en spennende og spesiell tur. Andre fortalte om hvordan det var å bo der både før og etter politiet overtok kontrollen. Og generelt om livet i Favelaen, og i Rio.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar